БЕЛОРУСИЈА: ЛУКАШЕНКО УВЕО “ПОРЕЗ НА НЕЗАПОСЛЕНОСТ“ У ИЗНОСУ ОД 300 ЕВРА!

Белоруски председник Александар Лукашенко увео је “порез на незапосленост“ у износу од 300 евра за свакога ко је незапослен дуже од шест месеци.
Како би своје људе мотивисао да што пре нађу посао, Лукашенко је потписао указ о „спречавању социјалне зависности“, пише MoscowTimes.
Циљ указа је да подстакне људе да се укључе у радне активности и да на тај начин учествују у финансирању државних расхода.
Документ прописује да грађани, страни држављани и особе без држављанства са сталним боравком у тој земљи, који не учествују у финансирању јавне потрошње или у њеном финансирању учествују мање од 183 календарских дана током обрачунског пореског периода (фискалне године) у обавези су да плате изречену суму.
Уводећи “порез на незапосленост“, Лукашенко враћа термин „социјалног паразитизма“ из социјализма, а све у циљу кажњавања оних који намерно не желе да раде.
Овог пореза су ослобођени млађи од 18 година, а такође су ослобођени и радно неспособни грађани, инвалиди, млађи од 18 година, жене преко 55 и мушкарци преко 60 година.
Белорусија се борила да пронађе довољно радника како би попунила радна места. А колики је проблем имала са мањком запослених, показује и чињеница да су 2012. године увели меру у неким секторима, где се не дозвољава раднику да напусти своје радно место.

 

Извор: Б92