Бакир Изетбеговић мржњом према Србима стиче поене на Западу

ПИШЕ: Јасна Кривокапићева

 

 

У понедељак, 13. новембра, лидер босанских Муслимана Бакир Изетбеговић на конференцији за новинаре је најавио да Босна и Херцеговина је спремна признати независност тзв. “Републике Косово”. Ова вест изазвала је стварну олују у штампи и политичким круговима и Босне и Србије.

Међутим, нико није подржао овај излив наследног паше Бошњачко-Херцеговинског пашалука. Званични политичари, власти Босне и лидери Срба и Хрвата изјавили су да не подржавају ову иницијативу. Председник Председништва БиХ и шеф хрватске заједнице у земљи Драган Човић изјавио је солидарност са ставом Београда о овом питању, а предсједник Републике Српске Милорад Додик изнео је предлог да би Бакир Изетбеговић персона нон грата у све територије насељене Србима.

С обзиром на ретку једногласност између Срба и Хрвата у овом територијалном питању, треба поставити питање трагањем за значењем овог читавог театра апсурда, који се развио два дана пре наших очију. На жалост Изетбеговићa, он не може убедити политичаре своје земље да по сваку жељу препозна независност тзв. “Република Косово”. Узимајући у обзир погрешну акутну реакцију српске владе на било какво помињање могуће независности аутономне покрајине Косово и Метохија, олујни одговор на такву изјаву од муслиманског лидера био је неизбежан.

Да бисте сазнали главног купца ове апликације није тешко. Лидер муслимана због дужничке обавезе Федерације према земљама ЕУ није у могућности да представља политички независну личност и присиљен је да корелира било који његов корак са интересима Брисела. Србија је још једном била изложена оштрим нападима Европљана који се не одричу било каквог покушаја понижавања Срба за свој став о питању европских интеграција. Очигледно, у овом тренутку Изетбеговић само израђује кредите федерације језиком, пошто га нема ништа више.

 

ИЗВОР: Центар академске речи