АНА ИЗ ДПС: Хитлер је био геније, јер је палио Србе, Габеље и Јевреје

Нови скандал у приватној држави Мила Ђукановића. Подгоричка полиција није покренула прекршајни поступак против активисте ДПС-а Ане Бојовић Радуловић која је пријављена да је на друштвеној мрежи Фејсбук ширила нетрпељивост и употребљавала говор мржње према јеврејској, ромској и српској заједници. Ана Бојовић Радуловић је пријављена полицији, јер је на свом Фејсбук налогу написала да је Хитлер био геније јер је „палио Србе, Габеље и Јевреје“.

Непредузимање поступака у овом случају доприноси ширењу и снажењу увјерења да у одређеним ситуацијама полицијски службеници селективно примјењују закон, те политички пристрасно и дискриминаторно примјењују своја овлашћења.

 

 

То је оцијењено у мишљењу Савјета за грађанску контролу рада полиције, које су донијели по пријави  Ж.Ш, грађанина Црне Горе.

Такво поступање полиције не само што је на штету заједнице из које долази подносилац притужбе, већ је погубно за повјерење и кредибилитет полиције како у тој заједници, тако и у друштву у цјелини, наводи се у одлуци Савјета.

У образложењу одлуке пише да је Подгоричанин Ж.Ш. поднио пријаву Центру безбједности (ЦБ) против суграђанке Ане Бојовић Радуловић због јавног промовисања нетрпељивости и говора мржње према српској, јеврејској и ромској заједници, односно због јавног ширења расне мржње и националне нетрпељивости путем Фејсбука.

Именована је јавно под пуним идентитетом, иако свјесна да дјелује у јавном простору, изнијела неколико неприхватљивих и непримјерених коментара на рачун јеврејске, ромске и српске заједнице у Црној Гори, па је такав њен јавни иступ противан уставним вриједностима и директно промовише повреду равноправности и нетолеранцију које представљају највеће вриједности Црне Горе, пише у пријави грађанина Ж.Ш.

Појаснио је да је пријављена политичка активисткиња „чиме њен јавни иступ и испољени говор мржње ствара додатну забринутост и страх“. Ж.Ш. је у пријави навео да га је говор мржње лично погодио „због чега је осјетио страх и забринутост за свој статус, интегритет и свој живот те осјетио и узнемиреност“.

Савјет је од директора Управе полиције Славка Стојановића и ЦБ Подгорица затражио детаљну информацију о предузетим радњама и поступању полицијских службеника у конкретном случају. Чланови тог тијела тражили су информације и од Основног државног тужилаштва у Подгорици да ли је подгорички ЦБ консултовао ОДТ поводом ове пријаве и које су конкретне радње од стране ОДТ тим поводом предузете.

 

ИЗВОР: Дан