Америчка амбасада уручила Хрватској тужбу за усташке злочине

Јелена Церовина

 

 

У Загребу не прихватају повезивање са усташком НДХ и уверени су да тужба групе грађана из САД не може проћи на америчком суду

 

 

Амбасада САД уручила је хрватском министарству спољних послова и европских интеграција тужбу коју су пред окружним судом у Чикагу покренули хрватски Срби, Јевреји и Роми. Они од Хрватске, која је, како у тужби тврде, правна наследница НДХ, траже да жртвама усташких злочина, њиховим наследницима и родбини исплати одштету од 3,5 милијарди долара. Овим износом били би обештећени не само за материјалну штету због одузете имовине него и за нематеријалну штету коју су претрпели заточеници усташких логора за време Другог светског рата.

У Загребу не прихватају повезивање данашње Хрватске са усташком НДХ и уверени су да тужба, која је Загребу уручена још 27. фебруара, али јавност за њу до јуче није знала, не може проћи на америчком суду пошто, како истичу, Хрватска почива на темељима ЗАВНОХ-а, односно Земаљског антифашистичког већа.

Ово, иначе, није прва тужба којом су жртве усташког режима покушале да добију одштету. Пре четири године, такође пре судом у Америци, преживели логораши, Срби, Јевреји и Роми заједно са Украјинцима, родбином и организацијама које представљају 300.000 жртава Холокауста и њихове потомке, водили су поступак против Ватиканске банке. Они су Ватикан оптужили за прикривање богатства које су хрватски нацисти опљачкали од жртава у концентрационим логорима и за прикривање блага које су нацисти опљачкали од грађана тадашњег Совјетског Савеза у периоду од 1941. до 1945. године.

 

 

 

ИЗВОР: Политика