АЛЕКСИЋ: Нема спајања канонске Цркве и једне НВО

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић рекао је да је обједињавање Српске православне цркве и такозване Црногорске православне цркве немогућа мисија.

Жели се спојити нешто што је неспојиво, да се уједини Православна црква која је једина црква по канонима призната од других цркава и вјерских заједница, са нечим што је невладина организација, коју чине људи који су екскомуницирани или, на народном језику речено, анатемисани из православне цркве“, оцијенио је он.

Према његовим ријечима, држава би направила крупну грешку уколико би покушала да “инсталира” неку своју цркву и преузме имовину Митрополије црногорско-приморске, преноси лист „Дан“.

И ректор Цетињске богословије Гојко Перовић оцијенио је да је намјера Демократске партије социјалиста да у програму који ће бити усвојен на конгресу 20. јуна дефинише и залагање за стварање јединствене православне цркве у Црној Гори супротна постулатима секуларизма.

Потпуно је неприродно да партија која влада једном секуларном и грађанском државом, показује било какву претензију да уређује односе у сфери цркве и вјерских заједница. Уређивати једну секуларну и грађанску државу, а имати такве претензије потпуно је анахроно, а и штетно јер онда штети и изградњи Црне Горе као грађанског друштва”, казао је Перовић Радију Слободна Европа.

 

 

ИЗВОР: ИН4СПортал