7 ПРИЧА О ДВОБОЈИМА, СРПСКИ РЕВОЛВЕРАШИ: Кад Саво пуца на Гигу у салуну

  • У обрачунима на Дивљем западу учествовали су и наши земљаци, који се нису либили да потегну пиштољ с кука

 

 

Андрија Ивановић

 

 

Дивљи запад и револверашки окршаји део су глобалне митологије већ век и по. Док сви знају за двобоје Дока Холидеја, Вајата Ерпа или Дивљег Била Хикока, мало их зна да је међу револверашима који су у задимљеним салунима или испред њих пуцали једни на друге због жена или карташких игара било и наших људи.

Први српски досељеници у Америку стигли су средином 18. века, међу првима су населили Калифорнију, а у Грађанском рату (1861-1865) борци су били и Калуђеровићи, Ћетковићи, Даниловићи, Поповићи… Због тога што су бележени као досељеници из Турске или Аустрије, а имена су им англизована, о авантурама српских револвераша нема много података. 

 

 

 

 

 

Краљ Словена

 

 

Ипак, о томе да су Срби били лаки на обарачу и да су често пуцали на шерифе има бележака по америчким новинама. Тако Лос Анђелес хералд из 21. новембра 1906. пише да је извесни Џон Вусић, „Славонац“, убијен у сукобу с полицајцем Л. Ј. Амоном, коме је претходно претио и изазвао га на двобој. „Џон Вусић има лошу репутацију у полицији и често је претио полицајцима убиством. Међутим, био је популаран међу Русима у граду и назван је‚ краљем Словена‘“, пише у тексту.

Најзанимљивији двобој Срба о којем имамо сведочење десио се 14. јуна 1910, када су револверашки обрачуни на западу САД, а посебно у чувеном Дедвуду, где се ово и дешава, били и даље распрострањени. „Сава Вучуревића, Црногорца, упуцао је јуче по подне Чарлс (или Гиго) Бокић, његов земљак“, пише Блек Хилс дејли реџистер 15. јуна. Саво је имао 27 година и био је неожењен.

„Разлог трагедије није јасан, једни сведоци двобоја тврде да су двојица мушкараца била у свађи годинама, док су други тврдили да су пријатељи. Неколико земљака је испричало да је мотив љубомора јер је Бокићева супруга сестра од стрица убијеног, а да је била ближа с покојником него што би требало. Како било, они су се посвађали и Вучуревић је изазвао Бокића на двобој. Сведоци се куну да је мушкарац који лежи мртав први пуцао и промашио, као и да је још једном покушао да пуца из револвера пре него што је Бокићев револвер проговорио.

 

Окршај у Дедвуду

 

Мушкарци су били удаљени око пет метара током двобоја и Бокић је показао да је добар стрелац, јер је два метка сместио у лице противника, два у његов десни кук, а један у палац. Користио је ‚колт‘ калибра 32, чија цев је дуга 15 центиметара, а од шест метака у буренцету само је један промашио. Одмах након пуцњаве Бокић је дошао до полицијског судије Мура и машући пиштољем покушао на енглеском да објасни шта се десило. Бокић је затворен“, пише лист. Ситизен рипабликан је 23. јуна објавио да је Бокић, за кога они пишу да се зове Ђуро, ослобођен оптужбе за убиство Сава Вучуревића у салуну захваљујући „неписаном закону“ и да је одлучено да је реч о самоодбрани.

 

БОКИЋ ПОГОЂЕН НОЖЕМ

 

Чарлс Бокић је још једном споменут у америчким новинама, и то у Сисетон викли стандарду 26. јануара 1906. Његово име наводе час као Чарлс, час као Гајо, и тврде да је Славонац, а описују тучу у којој је „Славонац Џон Капелино“ у свађи двапут забио нож у Бокића, једном у груди (од смрти га је, кажу, спасло ребро) и једном у бутину. Капелино је ухапшен, а Бокић је, упркос тешким повредама, успео да се опорави.

 

 

 

ИЗВОР: Курир