6 чудотворних икона у Србији: Најпоштованије канонизоване иконе Пресвете Богородице пред којима се догађају највећа чуда

1. Икона Богородице Тројеручице

Спада у најпоштовање иконе на Хиландару и најзначајнија је икона српског народа. У Србију ју је донео Свети Сава. Икона је дуго чувана у дому Немањића, преносећи се с колена на колено. Крајем 14. века икона је прешла из двора цара Душана у Студеницу. Најездом Турака, монаси из Студенице су икону завезали за једног магарца и пустили га да иде куд је Богородици воља. Магаре прошло читаву Србију и Македонију да би се зауставило код Свете Горе. Од тада се икона чува у манастиру Хиландару. Она има исцелитељске моћи, а током историје помагала је многим православцима у кључним моментима историјских догађаја. Једна од најбољих копија ове иконе налази се у Храму Светог Саве у Београду.

богородица тројеруцица

2. Чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице

Још од давнина икона Богородице Млекопитатељнице позната је на Хришћанском Истоку. На њој је представљена Пресвета Богомајка која доји оваплоћеног Господа Христа као Сина Свог. Икону је на Хиландар донео Свети Сава из Свете Земље. Помаже женама код порођаја, при недостатку мајчинског млека, за здравље, одржавање и васпитање деце и за спасење.

Pročitajte i  Најснажнија епска драма изникла на херцеговачком кршу: 500 година живи истинита прича о мајчиној љубави, отетом сину јединцу и великој неправди

3. Пећка Богородица

По предању, њу је сликао Свети апостол Лука у Гетсиманији крај гоба Пресвета Богородице 48. године. Из Никеје, где је била од 989. године, Свети Сава Српски пренео ју је у Србију и по преносу патријаршије у Пећ ова светиња је прешла тамо. Икона Мајке Божје учинила је многа чуда у граду Пећи: сачувала га је од колере, била му утеха у вековима робовања, радост у жалости, лекар у болести, пријатељ у невољи, охрабрење на самрти. Чудотворила је у пожарима када је сачувала манастир и људе који су у њему били. Према њос су се и Турци односили са поштовањем, а Албаници чували патријаршију и према икони гајили страхопоштовање.

Pročitajte i  Српски сладолед филован ћирилицом: Овај човек прави посластице са укусом ајвара, шљивовице, пиротског качкаваља…

У цркви Пресвете Богородице у Београду налази се верна копија ове иконе.

пецка богородица

4. Пресвета Богородица Бођанска

Икону је сликао извесни јеромонах Василије 1578. године. Она је највише чудотворила у 18. веку, а последњих година нашег века, када су монаси из Ковиља обновили напуштени манастир, икона је почела поново да чудотоври. Пред њом се догађају две врсте чуда: једна је да људи добијају утеху када се налазе у великим проблемима које не успевају да реше, а друга је да икона помаже људима који имају неку телесну бољку, коју медицина не може да залечи (прича се да је читањем молитве пред њеном икином помогло једном ћелавом човеку да му коса опет порасте). Такође, икона Пресвете Богородице Бођанске помаже и паровима који су дуго без деце, да добију децу.

5. Пресвета Богородица Чајинска- Дародарилица

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство

Ова икона позната је и под именом Чајинска Красница. Икону је начинио Свети јеванђелиста Лука. На једној страни ове иконе налази се лик Пресвете Богородице са Христом, а на другој лик Светог Јована Крститеља. Икона је донесена у Србију још за време Немањића, а место пребивалишта је мењала у зависности од историјских околности. Њено прво пребивалиште било је Манастир Бања, али након пљачке Турака, један сељак ју је спасао и пренео преко Лима у Чајничку цркву. Њој притичу невољени, ожалошћени, исцрпељени душом и телом, а познато је да пред њом не траже утеху само православци, већ и муслимани, Јевреји и римокатолици.

цајницка красница

6. Пресвета Богородица Савинска

Икона се налази у Манастиру Савина у Црној Гори. Верује се да је вековима чувала манастир од људског зла и временских непогода. Велика је заштитница верујућих и увек пружа помоћ онима који јој са љубављу и вером прилазе.

савинска богородица

 

 

ИЗВОР: Опанак