12 народних изрека за “паметнију” годину: Да будемо мудрији, здравији и захвалнији као стари преци наши

  • Изреке настале у српском народу свевремене су, са моралним поукама које никад не застаревају, (често) са дозом хумора који је још увек и свугде актуелан

Српском народу претходила су тешка времена из којих се увек издизао снажнији и мудрији, а среће и захвалности за оно што има никад није мањкало. У ова тешка и напорна времена треба се присетити неких мудрих, старих савета, како бисмо лакше поднели и савладали још једну годину пред нама.

Представљамо вам 12 изрека и поука, за сваки месец по једну, како бисмо били бољи, мудрији, здравији, срећнији и захвалнији као стари преци наши.

1. “Ако чиниш добро, не ударај у велико звоно.” Или: “Да се речи купују, мање би се говориле.”

Покажимо хуманост, саосећање и емпатију у свакој прилици, али пробајмо да задржимо то за себе. Чинимо добро ради њега самог и других, а не ради себе. Видећете, бићете једнако испуњени добротом иако о вашој хуманости нико не прича. С друге стране, многоговорљивост није позитивна особина, нарочито ако нема шта паметно да се каже. Ћутљивост је вазда била одлика умнијих људи.

2. “Весело срце пола здравља.”

Трудимо се да не бринемо сувише. Бринули, не бринули… проблеме бригом не можемо решити. Сачувајмо здравље да бисмо могли решавати бриге.

3. “У невољи не треба плакати, него лека тражити.” Или: “Ако желиш језгро, сломи љуску.”

Поука која се надовезује на претходну. Од очајања нема ништа. Сачувајмо здравље и живце како бисмо се спремно ухватили у коштац са невољама.

4. “Боље је и мало с благословом, неголи и доста с проклетством.” Или: “Боље је у колиби пјевати него у двору плакати.

Будите захвални на малим стварима, које су ту вашом заслугом. На рђав начин стицати оно што мислите да вам недостаје у животу, ником није донело добро. Кад тад, биће наплаћено са каматом. Срећа није у материјалном свету.

5. “Где је слога ту је и победа.”

Да слога кућу гради не само да је познато од памтивека, већ је то принцип ког се у Србији придржавамо и у 21. веку. Заједно смо и лепши и јачи!

6. “Жена мужа носи на лицу, а муж жену на кошуљи.”

Ако је муж добар жени, она ће бити задовољна и весела, а ако је жена мужу добра, он ће увек имати лепу и чисту кошуљу одн. биће му враћено с љубавну и захвалношћу.

7. “Више је људи помрло од јела и пића него од глади и жеђи.”

Алавост никад није била добра особина, што показују и многе болести које проистичу из овог греха. Будимо умерени у свему.

8. “Љубав нема година: она се увек рађа.”

Никад није касно да изнова заволимо, нити је старост знак да треба престати показивати љубав драгим особама.

10. “Човек има само оно што даје.”

Још једна поука о давању и помагању. Ако доброту имамо, а не делимо је другима, онда нам она ништа и не значи.

11. “Ако је кратак дан, дуга је година.”

Оно што не можеш да завршиш данас, завршићеш други пут. Али: “Оно што можеш данас, не остављај за сутра.”

12. “Ако хоћеш да знаш какав је неко, дај му штап у руке.”

Човек се најбоље и наверније приказује у раду и власти.

 

 

ИЗВОР: Опанак (К. М)