Шта о скорој пропасти ЕУ данас говори британска журналистика

Душан Ковачев

 

  • Да ће се Европска унија распасти могло је бити јасно свакоме ко прати токове енглеске јавности и аргументовано токовима енглеског новца. Још 2012. године је Велика Британија повукла своје инвестиције из еврозоне

 

Велики заговорник „Брегзита“ Најџел Еванс преко „Експреса“ упозорава да се ближи распад ЕУ због невероватне воље да евробирократија шефује земљама источне Европе. У „Експресу“ Аутора Босоти објашњава да је ЕУ под великим ризиком да за пола века уопште не постоји због „агресивног пројекта федерализације“.

Гарет Бенет са „Јукип Дејли“ пише о расту расположењу против ЕУ широм Европе. „Увек бринем да ће Немци уништити еврозону. Они имају много тога што ће овим добити, а мало изгубити“.

За „Капитал и конфликт“ је Ник Хабл таксативно навео серију нових проблема који могу разорно деловати на јединство ЕУ. Нових проблема! Не досадашњих, нагомиланих и никад решених проблема социјалне кризе, незапослености, навале миграната или успона деснице, већ сасвим нових, наступајућих проблема који раздиру.

„Вишехрад пост“ би требало да је гласило нечега што изгледа као НАТО варијанта „Интермаријума“ и има озбиљне геополитичке стратеге. Ференц Алмаши пише о „самоуништењу Европске уније“, у којој се супротстављају отпимисти популистима, интереси истока интересима запада.

Зашто помињемо текст Ференца Алмашија у друштву британских аутора? А шта ће Србија у европским интеграцијама које воде установе којима командује „Национални конвент“ под чврстом контролом „Јуесејда“ који ради за Стејт департмент САД? Кад одговорите себи на друго питање, прво ће се одговорити само.

 

ИЗВОР: Центар академске речи