Харадинај: Без гаранција да ће нас Србија признати – таксе остају до 2022.

ПОТВРДИО ДА ЈЕ ПРЕКО АМБАСАДЕ САД ДОБИО ЗАХТЕВ ЗА СУСПЕНЗИЈУ ТАКСИ

  • САД нису оријентисане ка промени граница или територија између Косова и Србије. Косово поштује САД, имамо директну комуникацију са администрацијом председника Доналда Трампа. Рекли су нам да не будемо параноични и да због помињања те теме блокирамо позитивне опције“
  • Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да делујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати“
  • ФАКТИ: И овај наступ је нова потврда да Вашингтон исту игру поводом КиМ игра и преко Хашима Тачија и преко Рамуша Харадинаја. Први продаје лажну свилу , а овај други има благослов да јавно сумња ће САД ускратити било какву помоћ `Оружаним снагама Косова`. Преко њега Вашингтон поручује Србији: таксе могу остати и до 2022-ге. И врши притисак: дајте им гаранције…

        ПРЕМИЈЕР шиптарског Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да високо цени Сједињење Америчке Државе али и додао да такса која је уведена за производе из Србије и БиХ неће бити укинута до 2022. уколико, како је рекао, не буде гаранције за споразум о међусобном признању у одређеном року.

        После седнице Владе „Косова“, Харадинај је новинарима потврдио да је преко амбасадора САД у Приштини добио захтев америчке администрације за суспензију такси на увоз производа из Србије и БиХ. По наводима медија, то је услов за његов одлазак на Молитвени доручак у Вашингтону 7. фебруара.

        Харадинај је навео и да САД нису оријентисане ка промени граница или територија између Косова и Србије.

        “Косово поштује САД, имамо директну комуникацију са администрацијом председника Доналда Трампа. Рекли су нам да не будемо параноични и да због помињања те теме блокирамо позитивне опције”, казао је косовски премијер.

        Говорећи о разлозима због којих му није одобрена америчка виза, Харадинај је рекао да и поред тога што је добио позив да присуствује Молитвеном доручку, неће ићи на тај догађај који организује председник САД због климе која је створена око такси.

        Он је оценио и да је немогуће да би САД могле да предузму мере против даље подршке Оружаним снагама Косова.

        У Рачку је изјавио да захтеви за укидање таксе за производе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ) њега могу коштати положаја премијера, да га могу послати у Хаг, али да се никада неће одрећи таксе за одбрану територије Косова.

        “Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да делујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати. Ми ћемо ићи овим путем”, казао је Харадинај.

        Не помињући имена, рекао је да се “све ово спрема на Косову, а не од пријатеља Косова”.

        Он се упитао докле ће пријатељи Косова “да би спрали себе” све сваљивати на Албанце.

      “Ми смо их прихватили као пријатеље али не треба све свалити на један мали народ. Убијали су нас и клали а сада кажу дајте део Србији. Нека неко да део земљишта Србији ако сме и да видимо како ће се провести. Док ја будем у Влади наставићу овако и ако ме смене остаћу при овом ставу”, рекао је  Харадинај, приликом обележавања „20. годишњице убиства 45 људи у Рачку“.

ИЗВОР: Бета