Тачи обећава својима припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе

ТВРДИ И ДА „НЕЋЕ БИТИ КОРЕКЦИЈЕ ГРАНИЦЕ ПО ЕТНИЧКИМ ЛИНИЈАМА НИТИ ЕГЗОДУСА

  • ПРЕДСЕДНИК тзв. шиптарског Косова Хашим Тачи изјавио је данас да неће бити корекције граница по етничким линијама, неће бити егзодуса становништва, као ни домино ефекта

Тачи је рекао да је то порука “скептицима”, али није прецизирао о коме је реч.

Председник Косова је досадашњу терминологију променио и уместо “нема поделе”, “нема размене територија”, нити “премештања становништава”, како је раније говорио, у поруци “скептицима који су ових дана били веома страствени”, навео да може да их увери да “неће бити корекције граница по етничким линијама, неће бити егзодуса становништва, као ни домино ефекта”.

Штавише, према њему овај мировни споразум ће да стави тежак камен на такозвану Пандорину кутију.

“А ако неко даље настави са аргументацијом, а односи се на евентуални договор мирне корекције границе као преседана, онда би овај случај у будућности могао да се користи као позитиван преседан неопходан за решавање међудржавних неспоразума само мирним путем, а не ратом”, казао је Тачи.

Овај споразум, ако буде постигнут, биће у потпуности у складу са међународним правом, каже он.

“Такав споразум предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца, као и отварање пута ка ЕУ, НАТО и УН. Мировни споразум јача стабилност затварањем последњег сукоба на Балкану”, оценио је косовски председник.

 

ИЗВОР: Факти