Стигао Путин – дочекали га Вучић и београдско јануарско пролеће

ЦЕРЕМОНИЈЕ ДОЧЕКА РУСКОГ ЛИДЕРА НА АЕРОДРОМУ И ИСПРЕД ПАЛАТЕ „СРБИЈА“

  • После њиховог разговора у четири ока уследио је сусрет делегација Србије и Русије, а потом и потписивање билатералних докумената у присуству двојице председника
  • Испред Храма Светог саве руског лидера чека преко 70.000 људи. У Храму – патријарх Иринеј
  • Током боравка у Београду Путин би требало да се састане и са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком

________________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин стигао је у целодневну званичну посету Србији за време које ће бити потписано више од 20 споразума и меморандума.

         На аеродрому “Никола Тесла” руском председнику је приређен свечани дочек, уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

         Кроз ваздушни простор Србије, авион руског председника пратили су авиони Војске Србије, Миг 29.

         На аеродрому су били и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и српски у Русији Славенко Терзић.

         Прелеп и топао јануарски дан као да је природни оквир за дочек и посету лидера једне од најмоћнијих светских сила, братске и пријатељске земље.

         Путина је у 13:05 дочекао и поздравио председник Србије Александар Вучић.

         Уследило је полагање венаца на Гробљу ослободилаца Београда и споменику Црвеноармејцу.

         Церемонија свечаног дочека руског председника испред Палате Србија, почела је у 12.45 сати

         Одмах потом почео је састанак двојице председника.

         После њиховог разговора у четири ока уследио је сусрет делегација Србије и Русије, а потом и потписивање билатералних докумената у присуству двојице председника.

         За поподне је предвиђена церемонија уручења Ордена Александра Невског председнику Србије Александру Вучићу.

         Орден Вучићу ће уручити председник Путин.

         Двојица председника ће се након тога – око 15:20 – обратити медијима, а по давању изјава планиран је – за 18 сати – обилазак Храма Светог Саве.

         Током боравка у Београду Путин би требало да се састане и са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

         Путин је последњи пут посетио Србију 2014. године, а претходни сусрет с Вучићем имао је 2. октобра прошле године у Москви.

         Испред Храма Светог Саве – грађани,

                у Храму – патријарх Иринеј

         ПРЕДСЕДНИКА Русије Владимира Путина данас ће испред Храма Светог Саве дочекати грађани како би га поздравили.

         Представници Српске напредне странке позвали су присталице путем друштвених мрежа да дочекају Путина и “шетају за пристојну и нормалну Србију која уме да цени пријатеље”.

         Званично, скуп је једино најавило Удружење Центар за развој Београда које тврди да за то нема званичну подршку Владе Србије нити владајућих партија.

         На друштвеним мрежама најављено је окупљање у центру града, код палате Албанија, од 14 часова одакле ће у 17 часова кренути у шетњу до Храма Светог Саве.

         На сајту Града Београда наведено је да је траса кретања: Студентски трг – Васина – Коларчева – Теразије – Краља Милана – Славија – Булевар ослобођења.

         Наведено је и да ће због доласка великог броја грађана на скуп у центру града од 14.00 до 21.00 бити успорен саобраћај, са повременим обуставама у Немањиној улици, Кнеза Милоша и Таковској, од Мостарске петље до Цвијићеве улице, у Булевару краља Александра, од Таковске до Батутове, у Сарајевској улици, Савској, Милутина Миланковића, Владимира Поповића, Рузвелтовој и Булевару војводе Бојовића.

          Председнике Србије и Русије у Храму ће дочекати српски патријарх Иринеј.

ИЗВОР: Факти