Нови начелник Генералштаба – генерал-пуковник Милан Мојсиловић

ВУЧИЋ ПРИХВАТИО  ЗАХТЕВ ГЕНЕРАЛА ЉУБИШЕ ДИКОВИЋА  ДА БУДЕ ПЕНЗИОНИСАН

  • Председник Србије о Љубиши ДИКОВИЋУ: „Желим да се захвалим генералу Диковићу на часном, пожртвованом и посвећеном односу коју је показао, као и љубави према отаџбини Србији. Неки то не знају. Генерал Диковић био је затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, Часно, храбро и јуначки се супротстављао НАТО агресији и један је од људи који је најдуже био на месту начелника генералштаба, десет година”
  • Генерал МОЈСИЛОВИЋ је рођен у Косовској Митровици 1967-ме, а пре постављења на садашњу дужност – од 2013. до 2017. године – обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу

_______________________________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је прихватио захтев начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића за пензионисање, као и да ће на челу ВС наследити генерал-мајор, који је ванредно унапређен у генерала пуковника Милан Мојсиловић.

„У складу са Уставом Србије донео сам и после бројних консултација са Министарством одбране и челним људима ВС више указа и одлука о постављењу, именовању и разрешењу”, пренео је председник после састанка са министром одбране Александром Вулином и војним врхом.

    Он је казао да је прихватио захтев начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића за пензионисање.

„Желим да се захвалим генералу Диковићу на часном, пожртвованом и посвећеном односу коју је показао, као и љубави према отаџбини Србији. Неки то не знају. Генерал Диковић био је затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, Часно, храбро и јуначки се супротстављао НАТО агресији и један је од људи који је најдуже био на месту начелника генералштаба, десет година”, казао је он.

Вучић је рекао да му је веома захвалан на послу који је обављао, што је последњих година радио озбиљно и одговорно на модернизацији ВС, унапређењу њене борбене готовости и за све што је учинио за целоживотну посвећеност Србији, српском народу, за све што је урадио.

Због тога, како је истакао, донео је указ о одликовању Диковића највишим орденом који је један припадник ВС добио – Орден Карађорђеве звезде првог степена.

То је, како је оценио, велика част за генерала, али говори и каква је обавеза пред онима који треба да га наследе.

(Танјуг)

         Ко је Милан Мојсиловић

Нови начелник Генералштаба Војске Србије, Милан Мојсиловић један је од најискуснијих официра Војске Србије.

Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду.

Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног одељења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.

У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу РАЦВИАЦ.

  Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.

Активна војна служба му се завршила 2017. године.

Милан Мојсиловић је рођен у Косовској Митровици, 3. августа 1967.

(Танјуг)