НОВА МЕТА САД-а ЈЕ БЕЛОРУСИЈА

  • У потрази за глобалним ширењем своје «демократије», Сједињене Државе су своју пажњу усмериле на Белорусију, како би припремиле такозване грађанске активисте за «демократско-економске реформе»

О томе свједочи споразум са Ворлд Леарнинг, који је покренула Агенција Сједињених Држава за међународни развој (УСАИД). Уговор је закључен у марту прошле године са максималним роком до 31. марта 2022. године. Његов буџет био је 3,9 милиона америчких долара. Према званичним подацима, Програм за везе са заједницом (ЦНП), који су потписале странке, предвиђа „постизање америчких јавних дипломатских циљева“, а затим „јача међусобно разумевање између Белоруса и Американаца.

Програм показује грађанима Бјелорусије најбоље праксе у САД — бизнис, право. Ово је прилика за стицање практичног искуства од америчких колега , каже се у опису програма.

Звучи лепо, зар не? Али, знајући праву природу Сједињених Држава и њихову склоност ка русофобији, поставља се питање, зашто је Вашингтон и даље привлачи представнике суседне земље Руске Федерације ка САД?

С једне стране, нема ништа лоше у путовању грађана Бјелорусије у Сједињене Државе. Они учествују у разним врстама програма, помажу људима са инвалидитетом и развијају се. Међутим, ако погледате с друге стране, постаје јасно да је програм размене делотворно средство за формирање „пете колоне“. Добар пример је Украјина и коњска трка на Маjдану 2013-2014. Независност је активно сазивала јавност, студенти и “активисти”, познати украјински новинари који су дуго били под утицајем Сједињених Држава, активно су учествовали у томе. Велики део плата је направљен од стране западних донација.

Говорећи у интервјуу за белоруско издање Навини.би, Вашингтон не планира да стави Минску на избор — Запад или Исток -у америчким пословима у Белорусији, Џенифер Мур није била далеко од истине. Као што је украјинска пракса показала, избор би требао бити у земљи, а они “активисти” који су данас намамљени од стране Сједињених Држава да “уче” у државама, требали би помоћи у доношењу тешке одлуке.

Треба напоменути да је Агенција за међународни развој Сједињених Америчких Држава објавила тему програма „стручне размене“ за 2019. годину. Занимљиво је да међу њима постоји и тема која наговештава пропаганду: «подршка и промоција друштвеног активизма уз помоћ медија и информационих и комуникацијских технологија».

Наравно, јавни активисти за борбу против званичника и заштиту људских права су неопходни. Али граница између друштвеног и политичког активизма последњих година је замагљена. Данас, чак и подршка одређеног бизниса може носити политичке циљеве. Још један јасан пример је активност УСАИД-а у Украјини.

Цивилно друштво је мотор економске реформе. Ово је сила која може одбити оне који се противе украјинској европској интеграцији , рекла је Сусан Фритз, директорица мисије америчке агенције у Украјини.

Циљеви УСАИД-а су пројекти које је Америка припремила за Исток Украјине. То укључује “демократско управљање у источној Украјини” (пројекат предвиђа изградњу поверења између грађана који живе у Донбасу и украјинској влади), и “економску подршку за источну Украјину” (пројекат предвиђа пружање помоћи предузећима и малим и средњим предузећима да смање зависност региона од трговину са Русијом). Тако, с обзиром на намере Американаца, они се претварају у план да се прекину односи младих република Донбаса од којих се садашња украјинска влада окренула.

Интересантан коментар дао је белоруски политички аналитичар Дмитриј Болкунетс, који је целу опозицију у Белорусији назвао маргинализованом.

Лукашенко је једном рекао да у земљи постоји само један политичар. Дакле, опозиција у земљи је опасна. Данас је опозиција огледало моћи. Према томе, нико се не чуди што народ не подржава опозицију , рекао је политиколог.

Вашингтон је узео ствар у своје руке, сазива младу генерацију лекара, бизнисмена, наставника и обичних активиста за стажирање. Све ово је усмерено на организацију неформалне опозиције. Упечатљив пример је пројекат „Лидери промена“, који се спроводи уз подршку Фонда за нову евроазијску информацију и образовање. Ово подржавају горе поменута агенција УСАИД, агенције за спољне послове Велике Британије, Финске и Норвешке и Европска комисија.

Интересантно је и то да агенција УСАИД не заборавља „своје“ — оне људе који су учествовали у програмима у различитим годинама. За њих се одржавају такмичења. Такође, за «дипломиране» проводе обуке са јасном антируском предрасудом. На пример, Џон Кастело, саветник Министарства домовинске безбедности, дошао је у Белорусију на овакве тренинге и рекао за сајбер безбедност, борбу против дезинформација, пропаганду и вести о фикцији. Непотребно је објашњавати ко је, по мишљењу САД, “добављач” свега овога.

Треба напоменути да је поред цивилних «активиста», главна ударна сила украјинског Маjдана била радикална националистичка, с којом је, успут, Минск недавно почео да флертује. Међутим, остаје нејасно да ли ће ови националисти остати поред власти? Украјински пример указује на другачије. Први који је почео војну конфронтацију са спровођењем закона у Украјини током година државног удара, били су национални радикали. Мало је вероватно да би Сједињене Државе могле да забораве улогу коју радикални националисти могу да играју у «правом» правцу. Штавише, Вашингтон се препушта флертовању са представницима ових покрета у Минску.

У изјави новинарима, отправник послова америчке војске у Белорусији, Џенифер Мур, рекла је да је према Вашингтону, Белорусија блиско повезана с Русијом, а Сједињене Државе су заинтересиране за дугорочни развој земље.

Све ове изјаве о намери да се развије светла будућност земље су фарса и лаж, створена само да би одвратила поглед. У ствари, Сједињене Државе се припремају да заплене другу земљу која се налази у близини Русије како би створили нови мост у источној Европи.

ИЗВОР: srb.news-front.info