Линта: Хрватска присваја српску културну баштину, хитно реаговати

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство културе и информисања да хитно припреми досије за кандидатуру песме “ојкаче” и достави га УНЕСКУ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство културе и информисања да хитно припреми досије за кандидатуру песме “ојкаче” и достави га УНЕСКУ са захтевом да у одлуку Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа из 2010. уврсти чињеницу да “ојкача” представља и нематеријално културно наслеђе српског народа из Крајине, РС, Федерације БиХ и Србијеа, а не само Хрватске.

Линта то предлаже и за “врличко коло” и “бећарац”, које је, како каже, Хрватска ставила на УНЕСКО-ову листу нематеријалног културног наслеђа као део свог културног наслеђа.

“Ојкање, бећарац и врличко коло уписани су на листи УНЕСКА као део културне баштине Хрватске, а ради се о српској културној баштини”, наводи Линта у саопштењу које је доставио медијима.

Он је позвао Министарство културе и информисања да искористи могућност конвенције УНЕСКО о придруживању других земаља већ уписаним елементима, те да по хитном поступку припреми ове предлоге

 

 

ИЗВОР: Танјуг