Историја: У Бањалуци освештани темељи српско-руског храма и духовно-културног центра

СВЕЧАНИ ЧИН ОБАВИЛИ ВЛАДИКЕ ЈЕФРЕМ И ВАСИЛИЈЕ И ВИКАР РУСКОГ ПАТРИЈАРХА МАТЕЈ

  • Темељи су изграђени на земљишту које су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић и Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић који су уједно и кумови храма
  • Милорад ДОДИК: „Ово је симбол наше борбе за слободу јер је српски народ за слободу дао велику жртву и научио да слободе нема ако нема државе. Зато је било потребно да се створи Република Српска и да дођемо до тога да градимо овај храм. Живи и здрави били, нека је срећно и на дуго кориштење новим генерацијама

______________________________________________________________________

У БАЊАЛУЧКОМ насељу Алеја центар освештан је темељ српско-руског храма и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.

Темеље су освештали Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегорјевски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије.

Освештању су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, бројни верници и црквени великодостојници, као и представници јавног живота.

         Претходно је у бањалучком Храму Христа Спаситеља служена Света архијерејска литургија, након чега је формирана свечана литија која се одатле упутила ка темељима нове светиње у насељу Алеја центар.

Литургији је присуствовао велики број православних верника.

         Литургију су служили руски и српски епископи, свештеници и ђакони.

Велелепни храм посвећен руско-српском пријатељству оставиће велики траг и сведочиће неправди која је учињена породици Романов, сматра Анкица Вукадиновић, која је након литургије пратила литију како би дошла на освештање темеља храма.

Храм ће, каже, значити много православним верницима, а и Русима, пријатељском народу Срба.

“Имала сам прилику да видим фотографије, храм ће изгледати импресивно и донеће дашак Русије а и нама ће бити користан”, каже Вукадиновићева.

      Освештањем темеља је отпочела реализација стогодишње идеје и благосиљан је почетак градње.

Будући да је то тропрестолни храм положене су три повеље које полажу кумови заједно са свештенством.

Темељи су изграђени на земљишту које су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић и Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић који су уједно и кумови храма.

Милорад Додик, председник РС, казао је да је ово важан историјски дан за Србе у Републици Српској јер се после 100 година релизује идеја у част братској земљи.

“Ово је симбол наше борбе за слободу јер је српски народ за слободу дао велику жртву и научио да слободе нема ако нема државе. Зато је било потребно да се створи Република Српска и да дођемо до тога да градимо овај храм, а без благослова Јефрема то не би било могуће покренути. Захвалио бих се кумовима који су даровали земљиште и Влади Српске. Живи и здрави били, нека је срећно и на дуго кориштење новим генерацијама”, рекао је Додик.

        https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Svecana-litija-i-osvestenje-te…

ИЗВОР: Независне новине