Да се не заборави: Дан кад је НАТО радиоактивном муницијом бомбардовао Арзу

Херцег Нови – На данашњи дан пре 19 година авиони НАТО агресора бомбардовали су Арзу радиоактивном муницијом са осиромашеним уранијумом.

Због велике густине уранијума ова муниција користи се за уништавање оклопних возила. Таквих циљева није било на Арзи тог дана, тачније није било никаквих војних циљева. Па самим тим ни потребе за употребу ове муниције.

Триста пројектила калибра 30 милиметара испаљено је тог дана, значи без разлога. Од тада до данас број оболелих од малигних болести је у сталном порасту у Херцег Новом и другим местима гдје су НАТО авиони употребљавали ову врсту муниције, а на територију Југославије испалили су, по сопственом признању, сличних 30.000 пројектила.

На жалост, Арза није усамљен случај. НАТО авиони користили су ову врсту муниције на више места у Србији и Републици Српској, као и широм света и тако изазвали праву еколошку катастрофу са великим поседицама по природу и људе.

Стокхолмски синдром је назив за психолошко стање у коме долази до зближавања отмичара и талаца. Питање је како се зове синдром када се нека држава учлани у војни савез који ју је претходно бомбардовао.

 

ИЗВОР: ИН4С