Владимира Путина код Храма Светог Саве дочекало више од 120.000 људи

ПОСЛЕ ОБИЛАСКА ХРАМА, РУСКИ ЛИДЕР ИМ НА СРПСКОМ РЕКАО „ХВАЛА ВАМ НА ПРИЈАТЕЉСТВУ“

  • Председници Србије и Русије, у патријараховој пратњи су обишли Храм Светог Саве и симболично поставили коцкице у мозаик са ликом Исуса Христа и потписали се на фреску са његовим ликом
  • Руска компанија „Гаспромњефт” финансирала израду целе куполе у мозаику, највеће куполе у православним храмовима која је урађена у мозаику, површине чак 1.250 квадрата
  • Виђени су и велики транспарент „Србија и Русија заувек пријатељи” и „Један од 300 милиона”, и слике српског и руског председника Александра Вучића и Владимира Путина уз транспаренте „Увек уз свој народ”

_____________________________________________________________________________

         „ХВАЛА вам на пријатељству“, поручио је на српском језику председник Русије Владимир Путин по изласку из Храма Светог Саве огромном броју грађана који су се окупили вечерас у жељи да виде и чују шефа руске државе.

         „Хвала вам на пријатељству”, поновио је још једном и на руском.

         Руског лидера, патријарха Иринеја и Александра Вучића испред Храма је – према проценама полиције – поздравило око 120.000 људи из свих делова Србије,  .

         Путин је претходно, заједно са председником Вучићем и патријархом Иринејом, обишао Храм на Врачару у чијој изградњи Русија има значајну улогу.

         На уласку у Храм два лидера, у пратњи патријарха Иринеја, дочекала су и звона, а испраћени су уз звуке песме „Ово је Србија”, преноси Танјуг.

         Посетом врачарском Храму Путин завршио једнодневну посету нашој земљи, четврту по реду.

         Председници Србије и Русије, у патријараховој пратњи су обишли Храм Светог Саве и симболично поставили коцкице у мозаик са ликом Исуса Христа и потписали се на фреску са његовим ликом.

         Они су прво обишли крипту у храму, где им је старешина храма, владика Стефан, објаснио шта је све урађено након 2011. године.

         Потом су упалили свеће и обишли остали део храма како би се упознали.

         О току радова говорили су и патријарх Иринеј и руски академик Николај Александрович Мухин, који руководи радовима на мозаику и украшавању храма.

         До сада је уз помоћ руске компаније „Гаспромњефт” финансирана израда целе куполе у мозаику, највеће куполе у православним храмовима која је урађена у мозаику, површине чак 1.250 квадрата.

         „Мозаик је врло скуп и коштаће преко 30 милиона евра, руска страна исфинансирала је прву етапу.

         „Гаспромњефт” је исфинансирао куполу, сада се очекује да ће руска страна помоћи и другу етапу, а Влада Србије је спремна да профинанасира остатак мозаика”, рекао је за Танјуг владика Стефан.

         У храму су били и председница парламента Маја Гојковић, потпредседник Владе Небојша Стефановић и други министри владе Ане Брнабић, председница РС Жељка Цвијановић и чланови руске делегације.

         Колоне људи су стизале до Храма Светог Саве углавном преко Трга  Славија, где фонтана светли у бојама српске и руске заставе.

         Виђени су и велики транспарент „Србија и Русија заувек пријатељи” и „Један од 300 милиона”, и слике српског и руског председника Александра Вучића и Владимира Путина уз транспаренте „Увек уз свој народ”.

         Испред Храма Светог Саве постављени су велики видео бимови на којима се емитују кадрови обраћања Вучића и Путина током данашње конференције за новинаре, преноси Бета.

         У колони која је дошла од Теразија до Карађорђевог парка присутни су бубњари и кола са озвучењем са којег се емитује руска музика.

         У улицама Кнеза Милоша и Немањиној паркиран је велики број аутобуса са регистрацијама градова широм Србије.

         Код Храма између 120.000 и 125.000 грађана

         Према проценама полиције, на улицама у близини Храма Светог Саве, као и на самом платоу, било је између 120.000 и 125.000 грађана.

         Начелник Полицијске управе за Град Београд Милан Станић рекао је:

         „На скуп су дошли људи из свих крајева Београда, али и целе Србије, а све се тренутно одвија без икаквих проблема”, додао је Станић за Танјуг.

ИЗВОР: Факти