БЕОГРАД: Шетња за Православне и породичне вредности у недељу 16. септембра

„Позивамо све који поштују Православље и традиционалну, природну породицу, све који поштују Хришћанско схватање брака, породице и васпитања деце, све који поштују традицију Србије и свих народа који живе у њој, да се придружимо Шетњи за Православне (и) породичне вредности у недељу 16. септембра”, стоји у саопштењу Српског народног пкрета 1389; и додаје:

„Званично пријављена и одобрена манифестација

Није планирана једна, посебна шетња, већ спонтано окупљање у малим и средњим групама са иконама, разговори, дружење и шетање у периоду од 10:30 до 20 сати. Београд је престоница Србије и град који је Свети деспот Стефан Лазаревић, син цара Лазара посветио пре више од 600 година Пресветој Богородици, и стога оваквих манифестација треба да буде што више како би се очувала вишевековна култура, традиција и  грађанске вредности.

Тачке окупљања су: стара главна Железничка станица, Трг Славија, Трг Републике и Плато испред Филозофског факултета, као и улице између њих: Немањина, Краља Милана, Коларчева и Васина. Очекујемо да се након недељне Православне Литургије појаве брачни парови са децом, млади и старији суграђани, итд, у радосној шетњи градским улицама са иконама.   

Уколико буде грађана који имају другачија схватања и којима се не свиђа оваква манифестација, молимо све да се суздрже од расправе и свађе са њима и да на провокације не реагујемо – окренимо хришћански други образ. Ово окупљање је мирно и толерантно. Наша смиреност, молитва и доследност су наша победа.

На овај начин се изражава јавно став против дискриминације огромне већине грађана Србије, који имају традиционална и Хришћанска схватања брака, породице и емотивних веза, а којима се повремено ускраћује слобода говора и кретања због промоције „права“ агресивне мањине финансиране и политички подржане из иностранства. 

      Србија има огромне проблеме са белом кугом и негативним природним прираштајем итд, стога би требало масовно подржати манифестације које подстичу наталитет и проширење породице. Статистика о паду броју ђака првака је крајње забрињавајућа и алармантна.

Видимо се у недељу.”

О СНП 1389

„1389“ (покрет) је Православно државотворно народно хуманитарно удружење, које се бави очувањем духовних, историјских, културних и других вредности српског народа и афирмацијом традиције уз незанемаривање потребе за развојем државе. Радимо на препороду Православне државотворности са нагласком на државотворне и благородне династије Немањића, Обреновића и Карађорђевића у Србији и Романових у Русији.

Организујемо уз Благослов Патријаршије Српске православне цркве ходочашћа до Газиместана у славу косовских мученика и јунака и Видовдана – Видовданско ходочашће, и до Бијељине у славу Крста и Крстовдана – Крстни ход за Републику Српску. Боримо се за окончање убијања нерођене деце абортусом, тојест за забрану абортуса и за демографски опоравак Србије. Наше богатство су бројни пријатељи и сарадници, удружења и појединци у Русији и другим земљама.

Нисмо политичка странка и не бавимо се страначким, изборним и сличним пословима. Осмишљавамо, развијамо и остварујемо пројекте од значаја за народ и државу. Трудимо се да подстакнемо друштвени дијалог, научна истраживања и критички приступ ка утврђивању контура народног и државног интереса. Наша Крсна слава и свети заштитник је Свети великомученик кнез Лазар са косовским мученицима и јунацима – Видовдан.