АМЕРИЧКА ПСИХОЛОШКА АСОЦИЈАЦИЈА: «Мужевност је отровна особина мушког карактера која штети америчком друштву»

  • Прошле недеље Америчка психолошка асоцијација (АПА) разгневила је носиоце “традиционалне мушкости”. Наиме, према новим „Смерницама за психолошку праксу са дечацима и мушкарцима“, идеологија мушкости је препозната као „штетна“ јер намеће „стоицизам, конкурентност, доминацију и агресивност“, проповеда „жудњу“ авантуре, ризик и насиље, наводи Heather Wilhelm

Према АПА, време је, дакле, да се опростимо од традиционалне мушкости због своје «опасности» за друштво!

У таквим околностима, одмах се поставља питање ко стоји иза АПА, односно ко су ти паметњаковићи, ако објављују и шире квази-научне ставове.

Према тим «психиолозима», сама идеја да су “дечаци” и “мушкарци” застарели  је очигледно неприхватљива и екстремистичка, јер род није вештачки конструкт, техничко достигнуће па да застари. Међутим, психолози управо то тврде, да је род друштвени конструкт, а да билогија ту није битна. Другим речима, шарлатани из Америчке психолошке асоцијације нас позивају да прихватимо концепт да смо немоћне мумије које тлаче патријархални мушкарци.

Нову праксу АПА критикује Barbara Kay наводећи да су особине мушкости неопходне за друштво, јер како без таквих гасити пожаре, изводити спасилачке акције и ко ће се жртвовати за спашавање жена и деце (на пример приликом бродолома) и штити отаџбину? Другим речима, квалитети мушкости се не могу посматрати као део идеологије, јер су ти квалитети превише важни за цивилизацију да би их се одрекли. Међутим, монументална достигнућа човечанства, која су остварена захваљујући овим обележјима мушког карактера, не занимају АПА, јер су психолози уверени да је “традиционална мушкост” по природи отровна за жене и друге слабе људе.

Општа идеја која је наведена у овим Смерницама америчких психолога је да су жене жртве, а за њихово «дисфункционално понашање» криви су мушкарци, јер спроводе нaсиље над женама, при чему игноришу чињенице (мушкарци су за седам пута изложенији стресовима и депресији од жена…).

Нажалост, АПА која окупља  117 500 психолога је утицајно удружење и када нешто објави, то пажљиво слушају и судије и професори универзитета, нoвинари и политичари…

Уколико би се жеља америчких психолога применила у пракси то значи да ће мушкарце лечити тако да им сугеришу промене у смислу усвајања женског карактера, што ће, неизбежно, довести до пропасти цивилизације.

Научници одбацују ставове америчких психолога, наводећи да ту има зле намере, а да је циљ уништавање мушкараца.

ИЗВОР: Центар академске речи